Pengikut

Rabu, 29 Disember 2010

Jalan-jalan di Alor Setar, Kedah Darul Aman....

Salam...

Apa habaq semua..? Sihat noooo...Ni mau habaq sikit satu cerita niiii...

Eh...eh...awat cakap utara pulak ni.

Changing mood...

Ok...

Salam..Apa khabar semua...Sihat..?

Hari tu aku dan rakan2 Pekomik telah merantau merentasi beberapa buah negeri untuk sampai ke utara semenanjung Malaysia. Kitorang pegi Alor Setar, Kedah untuk menghadiri jemputan kedai buku POPULAR untuk mempromosi Komik-M sempena pameran buku yang dianjurkan oleh POPULAR. Dua bulan lalu sudah teruja hendak pegi ke sana setelah En Alif emel pada kami tentang pameran buku itu. Dan lagi menggembirakan...segala pembelanjaan pengangkutan dan penginapan ditanggung oleh PTS dan POPULAR...Jadi...kami hanya datang je..hehehe...

Terima kasih banyak-banyak teramat sangat.


Memang teruja sangat mahu pegi sana. Satu sebab tak penah pegi sampai Kedah sana...Kedua tak penah naik tren pegi jauh2. Jadi..gitu la terujanya.

Masa pegi terpaksa pilih tiket seat..Cadangnya mahu pilih yang katil. Maklumlah..bertolak pukul 9 malam....sampai pukul 7 pagi esoknya..uihhh...10 jam jalan...terduduk 10 jam sampai kematu sikit punggung..Tidur pun tak rasa selesa..kerana tempat seatnya agak sempit sikit bagi saya...hahaha...Nak nikmati permandangan di luar tak boleh...sebab..tak nampak...silau cahaya dalam tren pada tingkap...jadi rasa cam terkurung la...Nasib baik ada TV...tapi TV pun sekadar memapar kan kehebatan KTM dan sejarah KTM...ada jugak la tayang telemovie...cite KEM 505...boleh la...tapi itu je la cite yang ada...apa nak buat...layan je la...



Dah sampai Alor Setar...hmmmm..aku bayangkan stesen Alor Setar macam KL Sentral...ataupun cam stesen LRT...sebab Alor Setar ibu negeri Kedah..bandar...jadi..mestilah stesen grand2 sikit...tapi sampai je...cam stesen lama daaaa....kami pun berjalan mencari kedai makan untuk sarapan...tapi Alor Setar cam tidur je...memang lengang sangat...jadi terpaksa sarapan di KFC...

Sesudah makan kami jalan2...Ada banyak bangunan2 lama di Alor Setar...jadi kami tak lepaskan peluang bergambar...













Selepas selesai 'photoshoot', kami pun ambil keputusan untuk cari hotel tempat kami menginap...di StarCity Hotel...tak pasti adakah ini hotel 5 bintang...? Tapi biliknya kira ok la..TV ada astro (walaupun tak semua ada)...air cond senang nak control...kunci pakai kad...memang best la...tapi apasal pihak POPULAR pi tempah hotel jauh sangat dari tempat pameran buku tu...Yang kelakarnya...ada hotel sebelah je dari Mall pameran buku tu...tempah je la situ...tak yah kami nak pusing2 jalan nak cari...kitorang bukannya tahu sangat jalan kt Alor Setaq tu...Nasib baik Froggypapa ikut. Beliau telah membeli Iphone baru...jadi beliau boleh tgk GPS nak tahu kedudukan hotel tu...Thanks Froggy..





Dan malam tu kami sempat buat sedikit video sketsa...memang kelakar sangat..nantikan bila dah siap sikit masa lagi(froggy....Cepat upload!!!!!!)...

video

Esoknya kami bersiap2 nak balik...semasa keluar kami buat lagi sesi photoshoot..ada beberapa tempat yang menarik untuk photoshoot...





Dan ada beberapa gambar yang aku telah edit supaya nampak lagi menarik...









Dan pada pukul 2....bermula acara yang ditunggu-tunggu...kami terkejut kerana pihak POPULAR langusng tidak plan apa-apa untuk jayakan acara ni...jadi kami menggunakan daya kreativiti kami untuk jadikan acara ini lebih meriah..Alhamdulillah...sambutan yang diberikan rakyat Alor Setar amat memberansangkan...masa yang diberi hanyalah 45 minit je..tapi disebabkan sambutan yang AWESOME...acara kami berlangsung 1 jam setengah...HEBATKAN KAMI..!...saya pun tak sangka saya boleh mengacarakan sikit2 bersama dengan Bophairy,Jas dan Froggypapa...memang best acara tu...

Ini aku upload beberapa gambar untuk memperlihatkan betapa AWESOMEnya acara itu...

















Lepas habis acara..kami tak tahu nak buat apa dah sebab tren 'pukul 9'...fikir punya fikir...kami pun layanlah movie Janin...sebab itu la antara crite yang ada selain Tron, Ngangkung, dan Aku Masih Dara...critanya tidak mengecewakan tetapi endingnya cam tak best sikit...aku bagi 3/5 bintang.

Terima kasih yang teramat sangat tidak terhingga kepada Saudara Suffian Shahari kepada memberikan sedikit 'sponsor' kepada kami sepanjang kami berada di Alor Setar ni..InsyaAllah jika ada lagi acara sebegini...cuba2 la cari masa yek ikut kitorang....heheheh....



Setelah selesai layan movie...kami masih terfikir apa nak dibuat...nak makan perut aku memang tak boleh tampung...asyik2 tahan nak keluar je...hihih...jadi kami pun jalanlah ke tren...tunggu je 2 jam kt sana...

Tetapi sampai disana...sesuatu yang memeranjatkan kami berlaku....Tren yang kami ingat sampai pukul 9 malam rupanya adalah tren pukul 7.40 malam...tercungap2 kami menahan kejutan...apa jadi kalau kami pergi makan selepas layan movie atau pergi jalan2 Pekan Rabu selepas layan movie...atau kami layan movie Tron...konfom tren terlepas....

Masa balik kami pilih tiket katil...huuaaahhh...selesanya...terasa cam dibuai semasa tidur...cam ni baru seronok pi jalan2 jauh2....HAHAHAHA...!!!!



Dalam 5.30 pagi...sampai la kami balik KL....



Bye...Salam...

2 ulasan: